ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ: ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ & ΩΦΕΛΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ
Η μουσμουλιά είναι δέντρο αειθαλές, ιθαγενές της Κίνας και Ιαπωνίας. Στη Μεσόγειο εισήχθη γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα, αλλά άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στα μέσα του 18ου αιώνα. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 8 μέτρα και τα άνθη της μουσμουλιάς είναι λευκοκίτρινα με ευχάριστη οσμή πικραμύγδαλου.
Λέγεται και μεσκουλιά (Εριοβοτρύα η ιαπωνική, Eriobotrya japonica).
Η καρποφορία του δέντρου αρχίζει από τον 6ο – 7ο χρόνο της ζωής του , ενώ σε πλήρη καρποφορία είναι μετά τον 12ο χρόνο. Η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και στη ζέστη.
Η περιεκτικότητα του μούσμουλου σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ βοηθάει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). Επίσης, το μούσμουλο περιέχει βιταμίνη C η οποία αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.
Τα μούσμουλα μπορούν να μας προστατέψουν από τον καρκίνο, τη φλεγμονή και τις εκφυλιστικές ασθένειες. Και όχι μόνο:
-βοηθούν στην υγεία των ματιών, βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
-βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
-προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
-ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
-ενισχύουν τα οστά και τα δόντια.
-βοηθούν στην διαδικασία σχηματισμού του αίματος.
-προάγουν την απώλεια βάρους.
-προστατεύουν από τον καρκίνου του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.
-μια πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.
-το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη.
Άλλες χρήσεις:
-τα μούσμουλα γίνονται νόστιμη μαρμελάδα, ζελέ-μαρμελάδα και chutneys.
-Χρησιμοποιούνται επίσης σε τάρτες και σε άλλα γλυκίσματα.
-Σε ορισμένα μέρη ο χυμός της σάρκας με κανέλλα είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό ρόφημα.
Προσοχή: Τα κουκούτσια των καρπών του μούσμουλου περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή όπως κυανογόνους γλυκοζίτες, που όταν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα ασθενειών.
Η περιεκτικότητα του μούσμουλου σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ βοηθάει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). Επίσης, το μούσμουλο περιέχει βιταμίνη C η οποία αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.
Τα μούσμουλα μπορούν να μας προστατέψουν από τον καρκίνο, τη φλεγμονή και τις εκφυλιστικές ασθένειες. Και όχι μόνο:
-βοηθούν στην υγεία των ματιών, βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
-βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
-προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
-ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
-ενισχύουν τα οστά και τα δόντια.
-βοηθούν στην διαδικασία σχηματισμού του αίματος.
-προάγουν την απώλεια βάρους.
-προστατεύουν από τον καρκίνου του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.
-μια πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.
-το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη.
Άλλες χρήσεις:
-τα μούσμουλα γίνονται νόστιμη μαρμελάδα, ζελέ-μαρμελάδα και chutneys.
-Χρησιμοποιούνται επίσης σε τάρτες και σε άλλα γλυκίσματα.
-Σε ορισμένα μέρη ο χυμός της σάρκας με κανέλλα είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό ρόφημα.
Προσοχή: Τα κουκούτσια των καρπών του μούσμουλου περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή όπως κυανογόνους γλυκοζίτες, που όταν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα ασθενειών.